home slideshow lijntjes

Werkenden

Ook je werk kan een bron zijn van overbelasting van lichaam en/of geest. Fysieke overbelasting ontstaat door zwaar lichamelijk werk (denk aan bouwvakkers, hoveniers, stratenmakers), het veelvuldig maken van dezelfde bewegingen, maar ook door op de werkplek langdurig en veelvuldig in een verkeerde houding te zitten. Emotionele / mentale overbelasting - de belasting waar de meeste mensen aan denken bij het woord werkstress - ontstaat als je structureel teveel of juist te weinig van jezelf vraagt. Ook door een onprettige werksfeer, angst voor baanverlies e.d. kan stress ontstaan. En werk je met chemische stoffen (zoals een kapper of schilder), dan ligt chemische overbelasting op de loer.

In alle gevallen zal je lichaam de overbelasting opvangen door spieren aan te spannen en/of te verkrampen. Hierdoor kunnen allerlei klachten ontstaan. Bij werknemers zijn veelgehoorde klachten onder andere:

  • niet kunnen ontspannen / genieten in vrije tijd
  • concentratieproblemen
  • (over)vermoeidheid / slapeloosheid
  • burn-out / bore-out
  • hoofdpijn of migraine
  • pijnlijke nek en schouders
  • RSI of tintelingen, krampen of gevoelloosheid  in armen / handen 
  • stijve en/of pijnlijke onderrug
  • onrustige benen (restless legs syndrome) of kramp in benen

Aan je arbeidsomstandigheden kan Body Stress Release helaas niets veranderen, die verantwoordelijkheid ligt bij deels je werkgever en deels bij jou als werknemer. Als werknemer is het van belang dat je zelf zorgt voor een goede lichaamshouding, balans tussen werk & privé en tijdig aan de bel trekt als de omstandigheden niet goed zijn. Ook als er teveel of juist te weinig van je gevraagd wordt, is het noodzakelijk dat bespreekbaar te maken.

Aan de gevolgen kan Body Stress Release wél veel doen, evenals aan het voorkomen van teveel stress. Door de vastgezette spierspanning in je lichaam vrij te maken, kun je weer beter ontspannen, wordt je zenuwstelsel gereactiveerd en je zelfgenezende vermogen herstelt. Hierdoor voel je je weer beter, worden klachten verminderd of verholpen en word je zowel fysiek als mentaal en emotioneel weer krachtiger. Bovendien merk ik dat klanten met werkgerelateerde spanningsklachten door BSR weer bewuster worden van zichzelf en daardoor verbeteringen kunnen aanbrengen in hun lichaamshouding, arbeidsethos en/of balans tussen werk & privé.