home slideshow lijntjes

Tijdens een consult beweeg ik de voeten van mijn klanten om te traceren waar en in welke richtingspierspanning zich in het lijf heeft vastgezet. Hoewel ik nieuwe klanten voorafgaand aan de behandeling vertel dat (en hoe) ik hun voeten daarvoor ga gebruiken, komen de vragen daarover pas later. Logisch, want iets wat onbekend is, moet je vaak eerst ervaren voordat de vragen opborrelen. Op dit moment is de meest gestelde vraag in mijn praktijk vermoedelijk: 'Wat doe je toch met mijn voeten?' Hoogste tijd dus voor wat uitleg.  

Met Body Stress Release help ik je lichaam om vastgezette spierspanning los te laten, die ontstaan is door fysieke, emotionele/mentale of chemische overbelasting. Door de de opgebouwde spierspanning af te laten nemen, kan de communicatie tussen het zenuwstelsel en de hersenen herstellen en wordt zo het zelfherstellende vermogen van je lichaam opnieuw geactiveerd. 

Om mijn werk goed te kunnen doen, moet ik heel nauwkeurig weten waar en in welke richting deze spierspanning in jouw lichaam is opgeslagen. Daarvoor maak ik gebruik van het zogenaamde biofeedbackmechanisme: de reactie van je zenuwen op irritatietesten. Eerst activeer ik dit biofeedbackmechanisme door de voeten op een specifieke manier te bewegen (een beetje zoals ruitenwissers), dit noemen wij de 'monitor'. Vervolgens voer ik een aantal irritatiestesten uit door zacht op bepaalde punten van het lichaam in specifieke richtingen te drukken. Als er op een van die punten body stress aanwezig is, veroorzaakt dit een lichte irritatie van het zenuwstelsel dat reageert met een spierreflex in het hele lichaam. Deze respons duurt enkele seconden en geeft mij de gelegenheid de monitor waar te nemen: een kleine, tijdelijke verkorting van een van de benen, veroorzaakt door de spierreflex.

Spierspanning testen aan de hand van de monitor is een zeer effectieve methode, omdat er geen eigen interpretatie of bijdrage nodig is van jou als klant of mij als practitioner. Het lichaam liegt niet, dus zo kan heel zuiver worden vastgesteld wat je lichaam aan releases nodig heeft. De spierreflexen zijn vaak zo subtiel dat de meeste klanten zich niet bewust zijn van deze reactie op de irritatietest. Daarom denken sommige mensen dat dit een mysterieuze procedure is. Maar feitelijk gaat het om een eenvoudige neuromusculaire reactie van het lichaam, die volgens hetzelfde principe werkt als de knierelflex die veel artsen gebruiken. We benutten dus de wijsheid van je eigen lijf om aan te laten geven wat het nodig heeft!