Vorige week berichtten diverse media over het feit dat steeds meer kinderen last hebben van nekklachten. Van de tieners klaagt zelfs 40% over nekpijn, blijkt uit onderzoek van het AD. Voornaamste oorzaak: het veelvuldig gebruik van smartphones en tablets. Ook in mijn praktijk heb ik inmiddels verschillende kinderen met nekproblemen behandeld. Want te lang met het hoofd voorovergebogen zitten, vaak ook nog onderuitgezakt zittend op de bank, levert de nodige body stress op in het lijf. Uiteraard kan Body Stress Release helpen de opgebouwde spierspanning vrij te maken, maar graag houd ik hier een kort pleidooi voor 'voorkomen is beter dan genezen'.
De wervelkolom van je lichaam heeft een S-lijn. De wervelkolom is zo opgebouwd dat je je flexibel kunt bewegen en schokken op kunt vangen. Toch is het beste dat de S-lijn zo vaak mogelijk wordt aangehouden en je hoofd rechtop blijft. Een gemiddeld hoofd weegt namelijk 5 kilo, met de kin op de borst loopt dat op tot meer dan 20 kilo. Zit je veel met je hoofd voorover gebogen naar een tablet of smartphone (of heel ouderwets een boek) te kijken, dan heeft dat een enorme impact op de nekspieren. Dit levert dan pijn op in de nek, maar het kan ook uitstralen naar hoofd, schouders, armen en/of rug.
Natuurlijk zaten kinderen vroeger ook veel voorovergebogen, om te lezen, spelen of knutselen. Toch zijn de klachten tegenwoordig veelal groter. Dat komt vooral omdat het spelen met tablets en smartphones te weinig wordt afgewisseld met andere activiteiten, zoals buiten spelen en sporten. Die slechte houding kan er toe leiden dat kinderen eerder slijtage aan de wervels krijgen of zelfs eindigen met een vergroeide rug.
Daarom is het raadzaam kinderen niet te lang achter elkaar met de tablet of smartphone te laten spelen en daarna lekker te bewegen (minstens een uur per dag). Maar eerlijk is eerlijk, de devices zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij en ze bieden niet alleen spelletjes, maar ook veel educatief materiaal. Dus kunnen we beter kijken hoe we onze houding en die van kinderen tijdens het gebruik van onze devices kunnen verbeteren om problemen te voorkomen. In de afbeelding hiernaast een aantal do's & don'ts op een rij voor het verstandig gebruik van tablets en smartphones.